fijatovic logo

Fijatović Frizer

Vaš salon na Vračaru

Blog

Frizerski salon Fijatović - Beograd, Vračar / Opšte  / Zašto moja kosa ne može da poraste preko određene dužine

Zašto moja kosa ne može da poraste preko određene dužine

Svaka kosa ima svoju maksimalnu dužinu koja zavisi od nekoliko faktora a koja je promenljiva  u zavisnosti od životnog doba.Faktori koji utiču na ovu granicu do koje kosa može da poraste su pre svega genetika,zatim način na koji negujete kosu i već pomenuto životno doba.

Svaka kosa ima svoj ciklus rasta odnosno posle određenog broja godina svaka folikula odbacuje vlas i prelazi u privremenu fazu mirovanja.Smatra se da je noramalan ciklus između dve i šest godina i on zavisi isključivo od genetskog nasleđa.Ako je vaš ciklus kraći (a imajući u vidu da kosa raste tek nešto više od jednog santimetra u  proseku) onda je jasno da jako dugu kosu možete da dobijete samo nadogradnjom kose.

Debljina vlasi je važan faktor u određivanju koliku dužinu kose možete da dostignete-što je vlas deblja ima više šanse da se očuva njena struktura i time dostigne veću dužinu-tanke vlasi se potroše i na određenoj dužini toliko istanje da su krajevi kose skoro  nevidljivi.

Nepravilno održavanje kose znatno umanjuje mogućnost da kosa poraste do svoje prirodne maksimalne dužine.Pre svega pogrešnom  i neumerenom upotrebom preparata za promenu boje i teksture kose (farbanje kose,blajhanje kose,minival kose ,ispravljanje kose) kao i agresivnim feniranjem  i čestom upotrebom vrućih aparata za stilizovanje kose oštećuje se vlas koja postaje isušenija ,tanja i sklonija ka formiranju ispucalih krajeva.Ispucali krajevi su znak da je kosa doživela maksimalni stres koji može da podnese i da je šišanje kose jedino rešenje. Što se više odlaže odlazak kod frizera  proporcijalno se smanjuju šanse da kosa dostigne maksimalnu dužinu.

Ako želite da dostignete maksimum koji vaša kosa može da pruži u smislu dužine (ali i dobrog izgleda ) pre svega pazite da je ne pokvarite prečestim  i nestručnim farbanjem ili nekim drugim hamijskim tretiranjem, a zatim budite nežni prema kosi-ne raščešljavajte je na silu,ne stružite je peškirom,sklanjajte je sa sunca,koristite negujuće šampone i maske ………

 

.

 

fijatovic

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.