fijatovic logo

Fijatović Frizer

Vaš salon na Vračaru

Blog

Frizerski salon Fijatović - Beograd, Vračar / Opšte  / Farba za kosu-kvalitet ili ne

Farba za kosu-kvalitet ili ne

Šta bi trebao da bude kriterijum za odredjivanje kvalitetnije farbe za kosu?Neki osnovni parametri bi po mišljenju autora trebali da budu:postojanost boje,sjajnost kose,agresivnost boje i njen rezultat u pokrivanju sedih,naglašenost tona,sposobnost boje da dovoljno posvetli  i potamni kosu,razmazivost i gustina boje,miris boje… i cena.

Postojanost boje: ovde je sve naizgled jasno,što vam  brže izbledi kosa to je boja nekvalitetnija.Ovo važi samo ako je vaša kosa ne oštećena.Mnogi klijenti dugotrajnom i neprofesionalnom upotrebom lošijih farbi kosu dovedu u stanje u kom ona više ne može da zadrži pigmente iz boje pa se tada okreću nekim novim proizvodjačimača  i  odbacuju stare „koji su se iskvarili“.Upotreba šampona i kondicionera za održavanje boje je jako važna.

Sjajnost boje : ili je ima ili je nema.

Agresivnost boje: agresivnije boje će vam naravno više oštetiti kosu ali  i u većini slučajeva  bolje pokriti sede,pa ćete kao rezultat imati ofarbanu i dosta oštećenu kosu.Alterntiva su boje koje malo oštećuju kosu ali i slabo pokrivaju sede.Ako bi trebao da biram ja bih ili izabrao ove druge ili neke izmedju,koje bi uglavnom pokrile sede a očuvale kvalitet kose.U salonu tražite da vam kvlitetnijom bojom pokriju sede jer to je moguće  da se uradi.

Naglašenost tona: ovo je malo teže za objasniti,ali ako vam se svidja boja koju ste dobili i ako ona ima željanu punoću i dubinu onda ,pa to je to.

Sposobnost boje da dovoljno posvetli kosu: ovo se naravno odnosi na svetle tonove boje a naročito plave.Preduslov da plava kosa ima željenu nijansu na vašoj kosi je da boja napravi dovoljno svetlu podlogu na kojoj bi se ta nijansa videla.Ovo je doprinelo da sada na tržištu postoji veći broj vrlo agresivnih plavih farbi, koje se u nekim slučajevima mešaju sa posvetljivačima,a kojima oni koji se farbaju sami uspešno spaljuju svoju kosu.

Sposobnost boje da dovoljno potamni  kosu: ovo je kriterijum koji većina boja na tržištu ispunjava ukoliko kosa nije vrlo oštećena ili prethodno posvetljivana.Umeće je ne preterati u potamnjivanju jer mnoge žene koje same farbaju kosu u tamno posle nekoliko farbanja ispadnu jako tamne -crne.

Razmazivost,gustina i miris : ove karaketristike boje  vam uglavnom pomažu ili odmažu pri samom nanošenju boje.Ako je boja kremasta lako ćete je naneti ,ako je tečna puno će vam se razlivati a ako je jako gusta teško je naneti je.Miris boje (ili smrad) će vam ili ulepšati farbanje ili ga naružiti.

Cena: neke su farbe na tržištu višestruko skuplje od drugih,u najvećem broju slučajeva  i kvlitet  boja prati taj odnos,s tim što ni najkvalitetnija boja ne garantuje da ćete biti zadovoljni rezultatom-izvesno dobro ofarbanu kosu možete da dobijete samo ako taj posao poverite onima koji se time profesionalno bave.

Ali pre svega gorepomenutog,za vas je bitno da vam boja ne izazove alergijsku reakciju,pa ako rešite da promenite boju prvo  uradite test na koji vas upućuju proizvodjači na omotu svake farbe.Pretpostavka je da su manje šanse da budete alergični na neku skuplju(uglavnom kvalitetniju boju),ali to i ne mora da bude tačno.

fijatovic

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.