fijatovic logo

Fijatović Frizer

Vaš salon na Vračaru

Blog

Frizerski salon Fijatović - Beograd, Vračar / Opšte  / Dužina kose-kako da pustim kosu

Dužina kose-kako da pustim kosu

Duga  i lepa kosa je ne mali cilj ,i to je nešto na čemu mora da se poradi-vrlo je retko da kosa sama od sebe i bez ikakve brige izraste u lepu dugu kosu.

Smatra se da je 60-70cm maksimalna dužina koju kosa može da dostigne kod prosečne osobe (ovo je dužina kose do struka tako da je to ola-la)-ovo stoga što svaka pojedinačna folikula  zadužena za proizvodnju kose posle 60 meseci rada prelazi u fazu mirovanja i pri tom odbacuje vlas.Kako je prosešan rast kose oko 1cm mesečno,prost račun nas dovodi do već pomenute dužine kose kao maksimalne.Naravno da postoje i izuzetci od ovog pravila koji mogu da puste kosu i do poda, ali to se jako retko sreće.

Sledeći bitan parametar u puštanju kose je debljina vlasi i njen kvalitet.Deblja i ravnija vlas ima najveće šanse da dostigne svoju maksimalnu dužinu;ako je kosa  suva,krta i sklonija pucanju šanse su manje, a ako je tanka šanse za neku ozbiljnu dužinu kose su vrlo male.

Tretiranje kose agresivnim hemijskim preparatima joj uveliko smanjuje mogućnost da poraste,jer je ovakvi tretmani isušuju pa je sklonija pucanju ,cveta i  mrsi se.Intenzivno izlaganje toploti (agresivno feniranje…) joj takođe smeta, a i pojedini preprati za nego mogu da imaju kontra efekat( npr .silikoni za kosu).

Redovno šišanje je neophodno kada govorimo o puštanju kose,ono odstranjuje krajeve kose koji su suvi  i mrse se za stablo dlake čime ga oštećuju.Takođe je važno kojom tehnikom i kojim alatom se šiša kosa koja treba da dostigne svoju maksimalnu dužinu.

dužina kose

fijatovic

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.